دکتر صالح حسن زاده پیرامون مسئله بحران در فلسفه اسلامی به خبرنگار مهر گفت: به چیزی به اسم بحران در فلسفه اسلامی معتقد نیستم، چراکه فلسفه اسلامی بنا به ماهیتش و با توجه به سؤالاتی که برایش متصور است فعالیت خود را ادامه میدهد اما در حال حاضر دچار یک رکود و در جازدگی است و متفکران ما در این حیطه مسائل را با نوآوری به جهانیان مطرح نکردهاند، وگرنه فلسفه اسلامی کاملاً این قابلیت را دارد که به عنوان یک فلسفه تراز اول در جهان مطرح شود، به عنوان مثال هانری کربن در این زمینه خوب فعالیت کرده است.
حجةلاسلام حسن زاده در پاسخ به این سؤال که چرا فلسفه اسلامی نتوانسته است به طور جدی به مسائل روز جامعه بپردازد اظهار داشت: در این زمینه مشکلات اجتماعی و فرهنگی وجود دارد. یک علتش این است که برخی گمان میکنند اگر مسائل جدیدی را در عرصههایی چون مسئله جوانان، آزادی ، دین و... مطرح کنند دچار مشکل خواهند شد درصورتی که چنین چیزی وجود ندارد. اگرچه برخی مواقع کجسلیقگیهایی هم مشاهده میشود. علت بعدی این است که مسئله خاتم فیلسوفان برای ما مطرح است. یعنی اینکه مثلاً میگوییم فلان شخص آخرین فیلسوف است. این امر باعث میشود که دایره فلسفه اسلامی محدود شود و اشخاص دیگر اجازه راهیابی به سطح بالای فلسفه اسلامی را پیدا نکنند.
وی در خصوص وضعیت تدریس فلسفه اسلامی نیز گفت: در این خصوص به طور جامع نمیتوان اظهار نظر کرد اما مشکلی اصلی که از نظر بنده وجود دارد این است که هنوز استادمحوری وجود دارد. ما باید به سمتی برویم که دانشجویان در امر تدریس حضور فعال داشته باشند و خلاقانه به فلسفه اسلامی بپردازند.
حسن زاده که بهتازگی کتاب"سیر و تطور مفهوم خدا- از دکارت تا نیچه" را منتشر کرد درخصوص چرایی دشواری کتب فلسفه اسلامی گفت: یک بخشی از این امر مربوط به ذات فلسفه اسلامی است که اساساً دشوار فهم است. گاهی این مشکل وجود دارد که برخی بدون فهم مقدمات فلسفه اسلامی به مطالعه آثار میپردازند و این امر سبب میشود که درک صحیحی از آن پیدا نکنند و برداشت غلطی از فلسفه اسلامی به دست آورند.
نظر شما